Пассия первая и проповедь протоиерея Константина Курбанова на первой Пассии 15.03.2019

Пассия первая и проповедь протоиерея Константина Курбанова на Пассии.

Проповедь протоиерея Константина Курбанова на первой Пассии:

 

Пассия 1-я
Евангелие от Матфея, главы 26-27. С пением особых молитв, текст см. ниже.
Евангелие читает протоиерей Константин Курбанов.

 

15.03.2019

 


Па́ссия – (лат. «страдание») – особое богослужебное последование, совершаемое Великим постом, на котором читаются тексты Евангелия, повествующие о Страданиях Христа. Последование Пассии бывает 4 раза за Великий пост (по числу евангелистов).

Последование Пассии

До чтения Евангелия хор поет:

Тебе одеющагося светом, яко ризою, снем Иосиф с древа с Никодимом и, видев мертва нага непогребена, благосердный плач восприим, рыдая, глаголаше: увы мне, Сладчайший Иисусе! Егоже вмале солнце на Кресте висима узревшее мраком облагашеся, и земля страхом колебашеся, и раздирашеся церковная завеса, но се ныне вижу Тя, мене ради волею подъемша смерть. Како погребу Тя, Боже мой, или какою плащаницею обвию? Коима ли рукама прикоснуся нетленному Твоему Телу? Или кия песни воспою Твоему исходу, Щедре? Величаю Страсти Твоя, песнословлю и погребение Твое со Воскресением, зовый: Господи, слава Тебе.

Далее — Прокимен перед чтением Евангелия:

Разделиша ризы Моя себе и о одежди Моей меташа жребий.
Стих: Боже, Боже Мой, вонми Ми, вскую оставил Мя еси?

Чтение Страстных Евангелий
Читаются евангельские повествования о Страданиях (Страстях) Христа: на первой Пассии – 26 и 27 главы от Матфея, на второй – 14 и 15 от Марка, на третьей – 22 и 23 от Луки, на четвертой – 18 и 19 от Иоанна.

После чтения Евангелия хор поет:

Приидите, ублажим Иосифа приснопамятнаго, в нощи к Пилату пришедшаго, и Живота всех испросившаго. Даждь ми Сего страннаго, Иже не имеет где главы подклонити; даждь ми Сего страннаго, Егоже ученик лукавый на смерть предаде; даждь ми Сего страннаго, Егоже Мати зрящи на Кресте висяща, рыдающи вопияше, и матерски восклицаше: увы Мне, Чадо Мое! Увы Мне, Свете Мой, и утроба Моя возлюбленная! Симеоном бо предреченное в церкви днесь собысться: Мое сердце оружие пройде, но в радость Воскресения Твоего плач преложи. Покланяемся Страстем Твоим, Христе; покланяемся Страстем Твоим, Христе; покланяемся Страстем Твоим, Христе, и Святому Воскресению.

Просмотры (58)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *